Eén jaar maakplek, nu doen we ineens ook bedrijfsuitjes

Eén jaar maakplek
De maakplek is nu een dik jaar open, nadat Herman Kopinga en ik dit zijn gestart vanuit de zolderkamers. In dat jaar zijn er apparaten naar binnen geschoven, projecten gestart, hebben deelnemers een toffe baan verworven, weten bedrijven maakplek meer te vinden en zijn er heel veel gave maak avonden geweest. Daarnaast zijn er heel veel workshops geweest en dat is waar ik het vandaag over wil hebben.

In een jaar maakplek zijn er heel wat workshops ontwikkeld en gehouden. Een enorm breed scale aan workshops met als centraal thema ‘maken’. En dat kan een houten zwaard zijn, of het solderen van een SwipeMe, bereiden van vietnamese rolletjes, klooien met giethars, filmen, experimenteren met IoT of problemen oplossen om uiteindelijk een useless machine te hebben gemaakt.

Hopelijk gaat er iets mis
Je gaat maken met een doel voor ogen. Onderweg kom je allemaal kleine en grote obstakels tegen die je zult moeten oplossen om het doel te behalen. En dat maakt maak workshops zo interessant. Je kunt gewoon zien aan iemand hoe ze problemen oplossen tijdens een maak workshop, maar waarschijnlijk ook wat hun probleem oplossende strategie is buiten de workshop heen. De een gaan een handleiding zoeken, de ander stopt en neemt afstand. Weer een ander gaat vooral proberen te achterhalen wat er nu fout is, de ander pakt meteen internet er bij. En weer een ander gaat ten rade bij degene naast zich of de begeleider.

Tijdens het maken moet er bijna iets mis gaan, anders was het saai. Je moet iets overwinnen, al is het maar heel klein. Dan aan het einde je eindproduct letterlijk in je handen hebben, iets wat je echt zelf hebt gemaakt, dat gevoel en dat proces van problemen oplossen maakt een maak workshop zo leuk en interessant.

Workshops voor bedrijven en organisaties (nieuw!)
Workshops begeleiden waar deelnemers hun eigen probleemoplossende strategie ervaren, het succes vieren van een gemaakt object of als team geleerd hebben is waar ik me samen met Herman op wil richten. En er is letterlijk vraag naar deze ervaringen in een leuke setting.

Enter maak workshops in de maakplek. Maak workshops, voor bedrijven, in de maakplek.

‘gewoon doen’ workshop
Hoevaak heb je nou de kans om met een spijkerpistool op luchtdruk je gedachten over je werk te uiten? (en dan nog terug te mogen komen de volgende werkdag). Dat is exact wat deelnemers aan onze maak workshop van de Gasunie hebben gedaan. In korte tijd moesten ze hun visie op energietransitie verbeelden in hout, karton, metaal of Lego. En dat betekende voor heel veel mensen dingen doen die ze nog nooit hebben gedaan. Een spijkerpistool gebruiken. Een afkortzaag gebruiken. Solderen.

In no-time je gedachten uit je hoofd halen, met je handen bezig zijn en gewoon doen met deze workshop. Geweldig om als teamuitje stategie, visie of iets-in-die-richting eens op een leuke manier bespreekbaar en inzichtelijk te maken!

Vanaf €40,- per deelnemer (10 deelnemers minimum, incl materiaal, excl btw)

Internet of Things (IoT) workshop
Internet of wat? Ja dat. De term heb je vast eerder gehoord, maar is het niet veel leuker om zelf een IoT iets te maken? Een scherm dat een voor jou belangrijk stukje internet laat zien of een knop verbonden met het internet? In deze workshop leer je wat IoT is, wat je er mogelijk mee zou kunnen en vooral, je gaat zelf iets IoT-erigs maken.

3-4 uur, €75,- per deelnemer (vanaf 8 deelnemers, incl materiaal, excl btw)

useless machine workshop
Je zou de bankiers (m/v) in hun nette pak moeten zien toen ze deze workshop aan het doen waren. De ene ging driftig tekenen, de ander deed de stropdas af en pakte de flex. Het was machtig mooi om te zien. Een plezier, frustratie, overwinning en ontspanning die ze in jaren niet meer ervaren hadden op het werk (eigen woorden). En dat allemaal als doel een useless machine te hebben aan het einde. Ook hier gold, het gaat eindelijk niet om die useless machine, maar de weg er naar toe. Maar toch wel heel gaaf dat iedereen een volledig eigen useless machine heeft uiteindelijk.

De workshop voor teams die houden van een wat grotere uitdaging die creativiteit en een groot probleemoplossend vermogen vraagt.

2-3 uur, €75,- per deelnemer (vanaf 8 deelnemers, incl materiaal, excl btw)

draailampje workshops
Er is iets magisch aan zelf een draailampje gemaakt te hebben. Een volledig dicht honingpotje waar je een lampje en sensor in gesoldeerd hebt, die je vervolgens aan en uit kunt zetten door beweging. Jong of oud, technisch of niet technisch, een draailampje is iets wat mensen graag maken. Tijdens nachten van Kunst & Kennis, week van de ondernemer en vele andere festivals zijn er honderen zo niet duizenden draailampjes gemaakt. En elke keer gebeurt er weer iets bijzonders. De een leert iets over energie, de ander haalt er het verhaal van een zolderkamer onderneming uit, de ander vindt handleidingen nog steeds stom, de ander overwint een angst maar niemand die opgeeft* (*op die ene, echt letterlijk unieke ene persoon na dan). Iedereen zet door en maakt het draailampje af en is trots. Daar wil je toch ook bijhoren? Gewoon doen!

1/2 uur €35,- per deelnemer (vanaf 8 deelnemers)
(of €10,- per deelnemer in combinatie met andere workshop)

bom-onschadelijk-maken-spel (communicatie)
Deze workshop zijn we nog aan het ontwikkelen, maar belooft een zeer spannende manier te worden om communicatie in teams te analyseren. Voor het team ligt een bom die aftelt. Als team zul je rollen moeten verdelen en vooral met elkaar moeten communiceren om de bom onschadelijk te maken. In meerdere rondes wordt onderlinge communicatie geanalyseerd en naar werk gebracht. Serious serious gaming zeg maar.

€ weten we nog niet, stay tuned

het maakverhaal 
Herman gaat ook regelmatig met zijn zolderkameropstelling op pad. Daar zitten in ieder geval 90+ maakverhalen in. Zo komen de verhalen over de maak wereld op een speelse vraag en antwoord manier ook terecht bij de politie, onderwijs en ondernemers. De zolderkameropstelling straalt maken uit, maar de verhalen gaan ook over leren via Youtube, open source ontwikkelen, de (positieve?) impact van China, werken zonder undo en de lol van maken in het algemeen.

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>