UPDATE : weer op voorraad en te koop!

800 . Zoveel draailampjes bestaan er al in de wereld. Plotseling ging het heel snel met de draailampjes en was zelfs de voorraad van glazen potjes op bij de leverancier. En door dat success zijn draailampjes tijdelijk uitverkocht.

Wat ik het gaafst vind aan de 800 draailampjes, is dat het meerendeel van de 800 niet door mij gemaakt zijn. De meeste draailampjes zijn gemaakt door kinderen of mensen die nog nooit een soldeerbout vast hadden gehouden. En nu wel. En ze hebben daar een prachtig bewijs van. Het plezier ontdekt in zelf iets maken. Dat iedereen dat kan.

Maar, de draailampje zijn even uitverkocht. De glazen potjes zijn even niet leverbaar meer. Ik verwacht over twee weken weer te hebben, maar tot die tijd zijn de BYOJ (Bring Your Own Jar) nog leverbaar, of kun je misschien nog een draailampje scoren bij de Loose Sand winkel in Groningen.

Ontstaan van het draailampje

Ergens in juli 2013 had ik een idee om even een lampje te solderen. In een glazen Bonne Maman jampotje. Mooi, maar hoe zet ik ’m nou aan of uit? Met een kantelschakelaar was het probleem verholpen en had ik een elegante oplossing.

De naam draailampje heb ik te danken aan Jet Poelman. Simpel, helder en in één keer goed. Draailampje.

Hoe het een product werd

Bij de eerste paar draailampjes was ik qua onderdelen aangewezen op de geweldige locale electronica winkel Okaphone en jam eten. Fantastisch dat dat kon, maar zo kostte elk draailampje wel €7 aan onderdelen.

Vele positieve reacties kwamen op de eerste paar draailampjes die ik weg gaf. Zoveel dat ik dacht dat er wel meer in zat. Zoeken en zoeken hoe ik de onderdelen uit Azië en de EU goedkoper kon krijgen. Na veel speurwerk zweefde mijn vinger op de ‘besteel 500’ knop. Spannend, maar gedaan.

Vervolgens met draailampje naar het NNF (voorloper van het Permanent Beta festival) en daar met allemaal leuke mensen draailampjes maken, dat ook op de Maker Faire Twente gaan doen, een uitgebreide Instructable over hoe je het draailampje moet maken (dank Ynze voor het featuren!) en zo begon het. Uit deze workshops ontstond de webshop en vooral heel veel nieuwe bestellingen. Workshops op bedrijfsuitjes (dank Martijn!), op Maker Faires, op het Let’s Gro festival (dank Jeroen Berends!), de Nacht van Kunst en Wetenschap (dank Nynke Oele!) en vele andere plekken…

Op naar de 1000 (and beyond!)

1000 is echt een reden voor feestje vieren, eens kijken hoe snel we daar zijn! Ik heb in ieder geval weer een berg jampotjes in bestelling staan.

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>