Met contactloos betalen kun je vanaf 15 april met ING pasjes tot €25 in één keer betalen door met je pinpas in de buurt te zijn van een contactloos-enabled betaalautomaat. Ook je pincode hoef je niet meer in te tikken. Klinkt erg handig, maar is het echt veilig?

Beveiliging en verzekerd

De ING doet er alles aan om het veilig te maken. Bedragen tot €25 zijn contactloos te betalen zonder PIN nummer. Zodra je echter €50 achtereen contactloos hebt betaald, dan vraagt hij ook om je PIN nummer. Mocht de betaalpas gestolen worden (of je bent ’m verloren), dan vergoed de ING zelfs eventuele contactloze betalingen die daarna gemaakt zijn.

Ongemerkte afschrijvingen

Maar… Wat de ING niet beschrijft is vanaf hoe ver de contactloze betaalkaart uitgelezen kan worden. Als je de pas in een portomonnee laat zitten, werkt het dan nog (net als bij de OV chipkaart)?

Wat weerhoudt een dief om met een mobiele contactloze betaalautomaat dicht langs mensen met een contactloze pas in de portomonnee/tas/kontzak te lopen? En zo onopgemerkt bedragen af te schrijven? En vooral, wat nou als het steeds kleine bedragen van een paar euro zijn? Zou jou het opvallen als er €1,37 afgeschreven wordt van je rekening?

Oplossingen; uitzetten of pas in metaal bewaren

Je kunt contactloos betalen uitzetten bij ING. Probleem/zorgpunt opgelost. Of je kunt je pas beveiligen door deze in een metalen behuizing te bewaren. Dit werkt als een Faraday-kooi en zorgt er voor dat jouw pas geen gegevens draadloos kan uitwisselen. Dit kan gelukkig ook een speciale stof met metaal zijn.

Reactie ING (non-antwoord)

Bedankt voor uw positieve reactie over contactloos betalen. In uw e-mail vraagt u hoe sterk het signaal van de Betaalpas is. U vraagt zich af of derden ongemerkt via een mobiele betaalautomaat geld kunnen innen. Wij geven hierop graag onze reactie.

De communicatie tussen de antenne in de Betaalpas en betaalautomaat kan alleen plaatsvinden als de Betaalpas dicht tegen de betaalautomaat aan wordt gehouden. Mocht het toch voorkomen dat u zonder dat u het weet slachtoffer wordt van fraude, dan vergoed ING in principe het bedrag dat door deze betalingen is afgeboekt. Hiervoor geldt geen eigen risico.

Dat is wat ik een non-antwoord noem. Dikke kans dat je de pas in de portomonnee kan blijven om contactloos te betalen. En het enige antwoord op ongemerkt afschrijven is ‘wij vergoeden het’ (mits je dit dus zelf weet te detecteren).

Advies; contactloos betalen uit zetten of je rekening elke dag controleren

Je kunt contactloos betalen uit zetten. Wil je dat niet, dan zou je elke dag je rekening willen controleren of het inderdaad klopt wat er afgeschreven wordt. Persoonlijk ga ik een speciaal hoesje maken voor mijn pas zodat deze niet contactloos uit te lezen is.

SHARE IT:

Commenting area

  1. Hi David,

    Het werelD record RFID uitlezen staat nu op 100 meter. In de USA vliegen boefjes al met goedkope drones van een paar honderd dollar over parken heen om geld tegoeden van ontwetende consumenten te stelen. De techniek is al sinds 2009 gekraakt, en toch gaan alle Europese banken deze onveilige manier van contactloos betalen als standaard invoeren.

    In 2015/2016 worden alle bankpassen of je nu wilt of niet met deze onveilige techniek voorzien. Ik heb een YouTube kanaal gemaakt hoe je de RFID chip kunt slopen, zonder dat je normale manier met pincode hier hinder van ondervind. https://www.youtube.com/channel/UCcMzNRC2DISouX1P9q0AJaQ

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>